De biologiske forhold i de danske søer er styret af næringsstoftilførslen. Tilføres der for mange næringsstoffer til søerne, øges mængden af alger, hvilket forringer vandets klarhed og betingelserne for planter og dyr.
I Syddjurs Kommune er det stort set kun Langesø, der er i balance. De andre større søer i Syddjurs Kommune har generelt uklart vand som følge af store mængder planktonalger.
Vandplaner, godkendelse af husdyrbrug i søoplande og ikke mindst kommunens igangværende arbejde med reduktion af spildevand i det åbne land vil på sigt bedre vandkvaliteten i kommunens søer.
Det er kommunens mål, at søer indgår i et sammenhængende kommunalt grønt netværk af naturområder, samt at søerne, i det omfang adgandsforholdene tillader det, indgår i kommunens friluftsliv og derved kan være en del af kommunens sundhedsfremmende aktiviteter.
I Syddjurs Kommune er der mange småsøer og vandhuller. Disse er meget følsomme overfor tilledning af næringsstoffer. Derudover gør andefugle og fisk ofte vandet uklart og fortrænger en stor del af dyre- og plantelivet i søerne. Derfor har Syddjurs Kommune udover retningslinierne i vandplanerne defineret en retningslinie omkring fodring og udsætning af fugle/fisk i søer.
Søer med et vandareal på over 3 ha er desuden beskyttet af en sø-beskyttelseslinie, efter naturbeskyttelseslovens § 16. Sø-beskyttelseslinien er en beskyttelseszone på 150 m, der går langs søens kant.
|