Naturområder
Kommuneplanens beskyttede naturområder udgør heder, overdrev, enge, strandenge, moser samt vandhuller og søer, der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3 (også kaldet "§ 3-områder"). I alt er der cirka 4.000 § 3-områder i Syddjurs Kommune, svarende til 9,3 % af kommunens areal.
Der gælder et generelt forbud mod at ændre tilstanden i de beskyttede områder. Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere fra en ændring, typisk hvor et indgreb vil øge den biologiske mangfoldighed. Store økonomiske eller rekreative interesser er som regel ikke tilstrækkeligt til at opnå en dispensation, ligesom der med den nuværende nationale praksis ikke kan dispenseres til klimavenlige tiltag, hvis de har en negativ virkning på naturkvaliteten. § 3-områder kan derfor ikke som udgangspunkt indtænkes i håndtering af overfladevand, spildevand, etablering af solcelleanlæg, jordvarmeanlæg o. lign.
Registreringen af § 3-områderne er blev indledt af Århus Amt i 1994-95. Siden er der sket en opdatering af grundlaget på baggrund af ny viden opnået ved besigtigelse i udvalgte områder og ved behandling af sager. Siden 2007 har Syddjurs Kommune besigtiget cirka 75% § 3-områder med henblik på tilsyn og opdateret kortlægning, værdisætning og målsætning af områderne.
Mulige naturområder
Mulige naturområder er som regel landbrugsarealer i omdrift, hvor der er gode muligheder for at genetablere uopdyrkede områder med høj naturværdi. Det kan for eksempel være vådområder eller vedvarende græsningsarealer med eng eller overdrev. De mulige naturområder og deres prioritering fremgår af kortet til højre.
Der er udpeget mulige naturområder i bl.a. Mols Bjerge og i områderne nord for Ebeltoft samt i dalstrøgene langs Rosenholm Å, Ryom Å, Korup Å, Skod Å og Hoed Å. Norddjurs og Syddjurs kommuner er også i gang med en fælles kommunal analyse for den fremtidige anvendelse af Kolindsund systemet.
Det har højeste prioritet at genskabe natur i områder, hvor det kan være med til at styrke den biologiske mangfoldighed og bidrage til at forbedre spredningskorridorer for planter og dyr. Desuden prioriteres det højt at genskabe natur i områder, hvor ny natur kan få særlig stor positiv betydning for grundvand, søer og vandløb. Prioriteringen er nærmere beskrevet i Naturkvalitetsplanen, se link i boksen til højre.
Det skal understreges, at det er lodsejerne, der bestemmer, hvordan arealer i omdrift skal benyttes inden for lovgivningens rammer. Udpegningen er ikke et krav til lodsejerne om at lade de nuværende omdriftsarealer ekstensivere eller udgå af driften. Hensigten er at benytte EU-støtteordninger mv., så der kan skabes flere naturområder i de udpegede områder. Desuden er det ønsket, at udpegningen kan inspirere lodsejerne i deres egen indsats for naturen.
Naturområder og mulige naturområder ses på kortet øverst på siden. Klik på "vis stort kort" eller zoom ind på kortet, hvis de markerede områder ikke vises.
|